Adventsgjest fra Sibir

2016 må nok få ettermæle som trostenes år. Først gulltrost på Sklinna, nå svartstrupetrost på Frøya.
Lørdag 17. desember ble julestri lagt til side og erstattet med en aldri så liten snartur til Nordskag på Frøya. Den utløsende årsaken var en bevinget østlig adventsgjest som hadde slåtte seg til ved en foringsplass der.

Ole-Kristian startet Tiguan på Lillehaugen II, Malm, kl. 05:45, plukket opp Rolf Terje på Lyngbakken kl. 06:45 og John ved Udduvollbrua kl. 08:20.

Svartstrupetrosten (Turdus atrogularis) ble første gang sett tredje søndag i advent, og fuglefolk hvalfartet til Frøya gjennom hele påfølgende uke. Fugleloppeblodet hos de tre nevnte herrer ble ikke bedre etter hvert som artsobsene tikket inn utover uka. Så da fredagskaffen var vel over var planen for lørdagen klar - Frøya neste!

Vel fremme ble det raskt klart at det finnes folk med andre døgnrytmer enn oss. 7 kailler var allerede på plass. Det samme var også trosten. Vi fikk alle tre noen glimt av fuglen før det stakk av. Det ble 1,5 time å vente før den atter en gang fant det for godt å holde oss med selskap. Denne gangen fikk vi sett den godt og mange bilder ble tatt.Noen vil kanskje si at dette er galskap - å stå å vente på en fugl i timevis! Men jeg kan berolige alle med at det går helt fint. Spesielt når så mange mennesker med felles interesse samles. Praten og skrytet går lett og når huseier spandere kaffe, gløgg og pepperkaker, er julestemningen både til å ta og føle på.

Da trosten nok en gang fant det opportunt å finne på noe annet enn å bli beglodd av mennesker, fløy den sin vei igjen. Vi satte derfor kursen hjemover, men først en snartur ned til Ansnes for å se etter svartkråka (Corvus corone) som man etter hvert må si har bosatt seg der. En enslig svartkråke har hatt tilhold der i lengre tid. Ole-Kristian og Rolf Terje hadde sett den før, men de var kompiser nok til å svinge innom, slik at også John kunne krysse av arten på statistikken sin.
Når nye arter er observert er det skikken at det må feires. Gullbrød er da belønningen. Her ser vi Ole-Kristian og Rolf Terje forventningsfulle og klare for en velfortjent godbit.

Takk for turen gutter!

Kommentarer