Langt ude i havet, vestnordvest for Leka... 2. historietime

Molo i nord Foto: Carl Dons 1927
”Langt ude i havet, vestnordvest for Leka, ligger øgruppen Sklinna, som den meste tid af aaret er skjult af taage, og kun i klarveir sees fra indlandsøerne, hvorfra den fortoner seg som en liden sky under solnedgangen."Slik beskriver geolog og professor Amund Theodor Helland Sklinna i boken Norges land og folk, topografisk - statistisk beskrevet fra 1909.

Han skriver videre:
"Fra toppen av Sklinna, der hvor fyrlygten staar, er der en klar sommernat et pragtfuldt rundskue. Solen i nord skinner endnu paa de hornformede tinder paa indlandet, hvor Heilhornet er den høieste. Nærmest ligger Leka mørk og alvorlig med sine serpentinfjelde, medens Torghatten i nord fortoner sig som en liden kalot, bagom denne ligger Høiholmstinderne og Moakslen, lengst mot nord Vega som en fæstning i havbrynet. 


Solnedgang på Sklinna Foto: JHA
Mellom Vega og indlandstinderne skimtes de hvitflekkede toppe af de Syv Søstre paa Alsten, længst mot syd sees Galten paa sydsiden af Foldenfjord, fra Galten til Syv Søstre er ca. 300 km. Mod vest bølger havet med den nordlandske sommernats vidunderlige farvepragt.


- Ny historietime kommer snart...


Kommentarer