Reisebrev fra Østlandet

 
Isfugl, nattergal, myrsanger, skjeggmeis og nattravn er navn på fuglearter som klinger godt i en hobbyornitologs ører. Dette er arter som ikke påtreffes daglig i trøndersk natur. Skal man oppleve disse må man ta på seg reiseskoa, og Sklinna flyers tok turen i sørøsterled i pinsa. Her er noe av det vi fikk oppleve.


Norge er et vakkert land som vi som bor her setter stor pris på. Landet kan oppleves på ulike måter, noen reiser for å se på historiske steder, andre for å klatre høye fjell, mens atter andre nyter livet ved en fortausrestaurant i en av våre flotte byer. Medlemmene i Sklinna flyers er som kjent opptatt av fugler og deres vel og ve.  Og når det gjelder fugl har Norge mye å by på, bare man tar seg tid til å se seg litt rundt.



Turen startet
i fyrvokterboligen på Skinna. Samtalene rundt kveldsbordet streifet ofte rundt en mulig felles fugletur på vårhalvåret. Østlandet med ulike sangere, nattravn og hortulan ble nevnt som mulig reisemål.

Turen var langt på veg spikret til våren 2016, men med 6 aktive medlemmer i flyers ble det ikke mulig å gjennomføre turen det året. Etter nok et opphold på Sklinna høsten 2016 ble vi mer sikre på at i 2017 måtte det skje. Kalendere ble ryddet og pinsa 2017 spikret som aktuell reisetidspunkt. Denne gang: Som sagt så gjort!



Hortulan og Lappugle
Første oppmøtested var Elverum camping onsdag 31. mai. Tre av lagets medlemmer (IBU, RTK, og TMY) hadde dratt ned dagen i forveien og kunne fortelle om spennende funn. Vi øvrige tre (OKA, TRE og JHA) kunne bare glede oss til neste dag.




Laget er samlet på Elverum camping
 
Store deler av formiddagen og ut over ettermiddagen den 1, juni ble tilbrakt i Elverums dype og duvende furuskoger. I Hedmark hekker fortsatt noen par av hortulan, og det var ekstra gledelig at vi fikk hilsen på en syngende hortulanhann.
Hortulanhann synger fra sin post
  
Furumoene ble videre saumfart fra nærmeste bilveg. Ved en sving ble det brått stopp for første bil. For ut av skogen kommer en svær lappuglehann og setter seg i bjørk like ved vegen. Den speider over skogbunnen, tydelig på jakt etter mat. Den enser tilsynelatende ikke 6 overilte ornitologer som stuper ut av to bråstoppende biler, kavende etter kikkerter og fotoapparat i håp om å få gode bilder. Lappuglen gir oss sine tilmålte minutter før den seiler lydløst og uanfektet, som en skygge, videre innover furuskogen. Tilbake står 6 blidspente ornitologer, tilfredse over dette majestetiske møte.

Lappugle hann
  
Tornskate hann
Etter Elverum gikk turen til Trøgstadområdet hvor vi blant annet var innom Hellesjøvannet. Her fant vi rørsanger, tornskate, gresshoppesanger, åkerrikse, musvåk mm. Derfra gikk turen til Fredrikstad for å finne nattravn.

Rørsanger
 

Myrsanger

Vi måte helt til Onsøy i Fredrikstad før vi fikk høre noen strofer av nattravnen. Det hadde da allerede blitt langt på natt, og vi satte kursen mot overnattingsplassen Olberg camping i Trøgstad. Klokken ble 03:00 før vi fikk blund på øyet.
 

Haukugle
 
Etter en natt på Olberg camping gikk turen til Fredrikstad, med stopp i Auberghølen og Øra. Myrsanger, rørsanger, fiskeørn, egretthegre, skjeggmeis mm. ble loggført på disse stedene.
 
Etter besøket på Øra i Fredrikstad var turen over for halve laget. RTK, IBU og TMY satte da kursen nordover til Trøndelag. De la inn en stopp på Elverum og fikk med seg trelerke. Det skulle vise seg at de var mer heldige med den arten en de tre andre i laget som forsøkte påfølgende kveld.
 
Øvrige tre medlemmer, OKA, TRE og JHA, dro til Hvaler og Hvaler camping for å se, eller rettere sagt lytte, etter nattergal utover Hvalerlandskapet. Som sagt så gjort. Nattergal gikk i box.
 
Den 3. juni dro vi videre til Sandvika i Asker. Her har isfuglen hatt tilhold i flere år. Observasjon av den fargerike fuglen vil gi norgeskryss for alle oss tre. Men isfuglen ville ikke gjøre det enkelt for oss. Det gikk 3,5 time, og vi var i ferd med å gi opp, da fuglen endelig åpenbarte seg for oss.
 
Tilfredse med dagens etterlengtede observasjon, satte vi kursen nordover. Det var imidlertid langt på dag og det ble fort klart at å kjøre hele veien til Trøndelag var uansvarlig. Elverum camping ble igjen overnattingsted. Kanskje kunne vi allikevel få med oss trelerka. Både den kvelden og formiddagen etter, den 4. juni, ble brukt til å lytte etter lerken uten videre hell. Bedre lykke neste gang får være trøstende ord.
 
En hektisk og begivenhetsrik pinsehelg er over. Østlandet ga mange flotte fugleminner  - takk for turen!
 
JHA
 
 
 
 


 












Kommentarer